Προκήρυξη θέσης Δ.Ε.Π. Επίκουρου Καθηγητή

Προκήρυξη θέσης μέλους Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή με γνωστικό αντικείμενο «Τεχνολογία Τροφίμων» και συνοπτική περιγραφή του επιστημονικού πεδίου: Το γνωστικό αντικείμενο «Τεχνολογία Τροφίμων» είναι κλάδος της επιστήμης Τροφίμων που μελετά τη σύσταση των πρώτων υλών και προϊόντων τροφίμων και τις αλλαγές που αυτά υφίστανται κατά την παραγωγή, μεταποίηση, συσκευασία και συντήρηση. Ειδικότερα, το αντικείμενο της Τεχνολογίας Τροφίμων στοχεύει στην παραγωγή τροφίμων υψηλής θρεπτικής αξίας, στη βελτιστοποίηση των διεργασιών παραγωγής, και την ανάπτυξη σύγχρονων μεθόδων ανάλυσης και καινοτόμων μεθόδων παραγωγής λειτουργικών τροφίμων, όπως τα προβιοτικά τρόφιμα. Τα αντίστοιχα ερευνητικά πεδία εκτείνονται σε πολλά θέματα όπως χημείας, φυσικοχημείας, βιοχημείας, μικροβιολογίας, διατροφικής αξίας, ασφάλειας τροφίμων και νέων βιοδραστικών συστατικών. Η παρούσα θέση με γνωστικό αντικείμενο «Τεχνολογία Τροφίμων» αφορά ειδικότερα στην εφαρμογή γνώσεων της χημείας, μικροβιολογίας και βιοτεχνολογίας στην παραγωγή τροφίμων και ποτών με αξιοποίηση πρώτων υλών και στη μελέτη των φυσικοχημικών ιδιοτήτων των τροφίμων και των παραγόντων που τις επηρεάζουν σε όλα τα στάδια της παραγωγής τους, και που σχετίζονται με την ποιότητα και την ασφάλειά τους. Στα πλαίσια αυτά, είναι σημαντική η κατοχή γνώσεων και εμπειρίας σε προηγμένα θέματα αναλυτικής χημείας (GC, GC–MS, HPLC), μικροβιολογίας (ανίχνευση και ταυτοποίηση μικροοργανισμών με βιοτεχνολογικό ενδιαφέρον εφαρμόζοντας κλασικές και μοριακές τεχνικές) και τεχνολογίας τροφίμων όπως η ανάπτυξη βιολειτουργικών τροφίμων και η εφαρμογή τεχνικών συντήρησης.
Κωδ. Θέσης
APP52063
ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ
Σχολή
ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΔΑΣΟΛΟΓΙΑΣ
Γνωστικό αντικείμενο
Τεχνολογία Τροφίμων
Τμήμα
ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Ημ/νία ΦΕΚ
2025-11-11
Κατάσταση
Ενταγμένη
Έναρξη προκήρυξης
20/11/2025
Λήξη προκήρυξης
20/01/2026