Προκήρυξη θέσης Δ.Ε.Π. Επίκουρου Καθηγητή

Προκήρυξη θέσης μέλους Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή με θητεία, με γνωστικό αντικείμενο «Παραγωγή Οινικών Προϊόντων και Μικροβιολογία Οίνου» και συνοπτική περιγραφή του γνωστικού αντικειμένου: «Το γνωστικό αντικείμενο «Παραγωγή Οινικών Προϊόντων και Μικροβιολογία Οίνου» περιλαμβάνει την τεχνογνωσία του συνόλου της παραγωγικής διαδικασίας οίνου (προσδιορισμός συγκομιδής, οινοποίηση, παλαίωση, επεξεργασίες και συσκευασία), της προσαρμογής των χαρακτηριστικών του τελικού προϊόντος λόγω περιορισμών της πρώτης ύλης ή/και των εμπορικών απαιτήσεων, και της επιλογής και εγκατάστασης του απαραίτητου μηχανολογικού εξοπλισμού. Εμπεριέχει τη διενέργεια και ερμηνεία όλων των αναλύσεων (φυσικοχημικών, μικροβιολογικών, αισθητηριακών) που είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενός οίνου σύμφωνα με τις προδιαγραφές της σύνθεσης και των ποιοτικών προτύπων του οινικού κλάδου, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας της υγείας του καταναλωτή, της προστασίας του περιβάλλοντος, και της διασφάλισης της ιχνηλασιμότητάς του.
Επίσης, ενέχει την εφαρμογή και ανάπτυξη γρήγορων και αξιόπιστων κλασσικών μικροβιολογικών και μοριακών μεθόδων ανίχνευσης, ταυτοποίησης, ποσοτικοποίησης και χαρακτηρισμού μικροοργανισμών σταφυλιών και οίνου, απομόνωση γηγενών οινοποιητικών μικροβιακών καλλιεργειών από αμπελώνες, τεχνολογία ζυμώσεων, οινοποιητικές τεχνικές για την αξιοποίησή τους στην παραγωγή οίνων με βελτιωμένα χαρακτηριστικά, μελέτη της επίδρασης των διάφορων μικροοργανισμών στην ποιότητα και στο αρωματικό προφίλ οίνου, αισθητηριακή αξιολόγηση οίνων».
Ειδικότερα ο/η υποψήφιος/α θα πρέπει να έχει τεκμηριωμένη εμπειρία στα κάτωθι:
α. Τεχνογνωσία παραγωγής οίνων.
β. Αλκοολική ζύμωση, οινοποίηση, αισθητηριακός έλεγχος, εκχύλιση αρωματικών ενώσεων στον οίνο.
γ. Ανάπτυξη και εφαρμογή μεθόδων ποιοτικού και αισθητηριακού ελέγχου, μελέτες σταθερότητας οίνου.
δ. Μικροβιακές καλλιέργειες (ζυμών), κλασσική μικροβιολογία, εξειδίκευση σε τεχνικές μελέτης τεχνολογικών χαρακτηριστικών.
ε. Mοριακές τεχνικές απομόνωσης DNA/RNA, σύγχρονες τεχνολογίες ταυτοποίησης».
Κωδ. Θέσης
APP46307
ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ
Σχολή
ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΔΑΣΟΛΟΓΙΑΣ
Γνωστικό αντικείμενο
Παραγωγή Οινικών Προϊόντων και Μικροβιολογία Οίνου
Τμήμα
ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΝΟΛΟΓΙΑΣ
Ημ/νία ΦΕΚ
2025-03-11
Κατάσταση
Ανοιχτή
Έναρξη προκήρυξης
19/03/2025
Λήξη προκήρυξης
19/05/2025